Turun Pyrkivän pöytätennisjaosto 1976 - 

Turun Pyrkivän pöytätennisjaosto perustettiin vuonna 1976, jolloin peli tunnettiin jo yleisesti, mutta varsinaisia harrastusmahdollisuuksia oli niukasti. Kalevi Kaimio oli keskeisessä roolissa jaoston perustamisessa. Jaoston keskeisenä toimintaideana oli alusta asti toimia nuorten pelaajien kasvattajaseurana. 

Pöytätennisjaoston ensimmäiset harjoitukset Pyrkivän Urheilutalolla ja Turun kaupungin pöytätennishallilla Tehtaankadulla keräsivät noin 30 pelaajaa. 1970-luvun lopulle tultaessa jaoston kisamenestys oli vahvaa, erityisesti junioreiden sarjoissa.

1980-luvulla jaosto menestyi hyvin ja oli mukana kansainvälisissä turnauksissa. Jaosto järjesti vuosittain yhdet kansalliset kilpailut. Pyrkivän tytöt ja pojat voittivat 1980-luvun alkuvuosina SM-kilpailuista useita mitaleita.

Myös 1990–luku alkoi Pyrkivän pöytätennisjaostolta aktiivisesti. Pöytätennisharjoitusten paikkana toimi Turun kaupungin vuokraama Wärtsilän Liikuntakeskus. Joukkuekilpailussa Pyrkivän miehet nousivat I-divisioonaan ja naiset mestaruussarjaan. Vuonna 1991 Tokion MM-kisoissa Johanna Kaimio sijoittui Suomen edustajana kaksinpeleissä 64 parhaan joukkoon ja joukkuekilpailussa 14:ksi, joka on Suomen toiseksi paras MM-saavutus kautta aikojen.

Jaoston toiminta hiljeni jo 1990-luvun puolivälissä, ja pelaajapula aiheutti haasteita. Uusien pelaajasukupolvien kasvattaminen alkoi viriämään vasta vuosikymmenen puolivälin jälkeen, ja jäsenmäärä alkoi jälleen kasvaa. Pelaajat saavuttivat menestystä junioreiden SM-kilpailuissa ja nousivat III-divisioonaan.  Vuosikymmenen lopulla pöytätennisharjoitusten paikka vaihtui kaupungin uuteen pöytätennishalliin Virusmäentielle Raunistulan kaupunginosassa.

2000-luku oli aktiivisen toiminnan aikaa ja jäsenmäärä kasvoi ylittäen jo 40 pelaajaa. Pingiskoulu perustettiin. Juniorit menestyivät ja pääsivät kansallisille ranking-listoille. Turun Pyrkivä järjesti historiansa ensimmäiset kaksipäiväiset kilpailut, Turun Tähtikisat, ja vahvisti yhteistyötä muiden Turun seudun pöytätennisseurojen kanssa. Juniorit saavuttivat useita SM-mitaleita, myös kirkkaimman. Samalla Pyrkivän aikuispelaajien taso oli noussut. Turun Pyrkivän ykkösjoukkue nousi vuonna 2007 usean III-divisioonavuoden jälkeen II-divisioonaan Kansainväliset muutokset pöytätenniksen sääntöihin tekivät lajista entistä kiinnostavamman.

2010-luvun alussa jaosto järjesti ensimmäiset Poolikisat. Myös perhepingistoimintaa kokeiltiin. Juniorivalmennus ja jäsenmäärä jatkoivat vuosikymmenellä kasvuaan. Jäsenmäärä lähenteli jo sataa pelaajaa. Turun Pyrkivästä oli tullut Varsinais-Suomen suurin pöytätennisseura.